כניסה לחברים רשומים

 
תמונה דיפולטיבית

המרכז הירושלמי לבריאות הנפש | כפר שאול | בי"ח איתנים - עמוד הבית

היחידה לטיפול בנזעי חשמל (ECT)

 

היחידה לטיפול  בנזעי חשמל (ECT)

היחידה: במסגרת בי"ח הפסיכיאטרי כפר שאול ניתנים שרותי טיפול בנזעי חשמל למטופלים במסגרת מרפאתית ואשפוזית. היחידה הינה מהבודדות בארץ אשר נותנות שרות זה גם למטופלים מהקהילה ובשל כך מקבלת הפניות מכל אזורי הארץ (עם עדיפות כמובן למטופלים המאושפזים בבית החולים מפאת מצבם הרפואי). היחידה כיום נותנת מענה ל-3 מטופלים ביום, 4-5 ימים בשבוע עם אפשרות להרחבת הטיפולים בעתיד הקרוב לאחר שיפוצים. ליחידה יכולת גמישות ומתן מענה מהיר עם שאיפה לזמני המתנה קצרים בהמתנה לקבלת הטיפול.

הטיפול: הטיפול בנזעי חשמל הינו מהותיקים והיעילים בטיפולים הביולוגיים בפסיכיאטריה. הוא ניתן בעיקר למצבים של דכאון אשר אינו מגיב לטיפולים תרופתיים מקובלים (דכאון עמיד), דכאון המלווה בתסמינים פסיכוטיים או אובדנות חריפה או במקרה של פיתוח תופעות לוואי קשות לטיפול. כמו כן הוא ניתן במקרים של קטטוניה (המתבטאת בין היתר בעיכוב חמור של מערכת התנועה) או במצבים של פסיכוזה או מאניה העמידות לטיפול תרופתי או שבהן לא ניתן לתת טיפול תרופתי בשל תופעות לוואי קשות. מחקרים מצביעים כי הטיפול מסייע לאזורים במח להחלים ולשפר את יעילות הטיפול התרופתי הניתן במקביל.  מנגנון הטיפול הינו השריית פרכוס קצר מועד (כחצי דקה) במח וזאת ע"י העברת זרם חשמלי חלש. הטיפול ניתן תוך הרדמה מלאה וקצרת מועד (של מספר דקות) ומניעת פרכוס של שרירי הגוף ונעשה תוך ניטור רפואי מלא תחת השגחת צוות רפואי כמקובל (רופא פסיכיאטר, רופא מרדים, אחות ECT  וצוות סיעודי נלווה).

תופעות הלוואי של הטיפול הינן תופעות הנלוות לכל פעולה בהרדמה מלאה (עם סיכון נמוך לאור משך ההרדמה הקצר) ובנוסף כאב ראש והפרעה בזכרון לטווח קצר בקרב חלק מהמטופלים. הטיפול ביחידה נעשה באמצעות טכניקת ULTRA-BRIEF PULSE המקטינה את הפגיעה בזכרון. לאחר סיום הטיפול הזיכרון חוזר למצב תקין.

הטיפול בנזעי חשמל נערך בתדירות של פעמיים בשבוע עם ירידה הדרגתית בתדירות לקראת הסיום. לרוב מדובר בסדרת טיפולים בת 12 עד 20 טיפולים. היחידה גם נותנת שירות טיפול אחזקתי (MAINTENANCE) לחלק קטן מהחולים אשר ממשיך להזדקק לטיפולים עד אחת לחודש לתקופות ממושכות.

הטיפולים נערכים בשעה 7:30 בבקר ולאחריהם יש צורך במנוחה של שעה-שעתיים לאחריה המטופל נבדק ומשוחרר לעיסוקיו.

הפניה: ההפניה נערכת בידי הפסיכיאטר המטפל בין אם מאחת ממחלקות האשפוז או מהקהילה – הן ממרפאות ציבוריות והן ממרפאות פרטיות. הדרישה לצורך הפניה לטיפול מהקהילה הינה הפניה כתובה מהפסיכיאטר המטפל והתחייבות למעקב בתחילת, אמצע ובסוף סדרת הטיפולים. המועמד מוזמן לפגישה עם הרופאים האחראים ביחידה עם הבדיקות הנדרשות (ספירת דם, כימיה, אק"ג, תמצית תיק רפואי ובדיקות נוספות במידה ויש צורך). לאחר קבלת הסבר על הטיפול, וחתימה על טופס הסכמה לטיפול נקבע מועד לבדיקת רופא מרדים ולאחריה התחלת הטיפול. למטופלים אמבולטוריים יש צורך בהתחייבות למנוי אבחוני לבדיקות לפני התחלת טיפול ומנוי לטיפול בנזעי חשמל לטיפולים עצמם.

צוות:

פסיכיאטר אחראי: ד"ר צפריר ליבל

פסיכיאטר: ד"ר ודים סבלב

מרדים: ד"ר יניב חן , פרופ' יואל דונחין

פרטי התקשרות

טלפון: 02-6551303

שלוחה בכפר שאול  2763

שלוחה באיתנים 1391

פקס: 02-6551421

מייל: Tsafrir.l@psjer.health.gov.il

 

הגעה והתמצאות - לחצו כאן

מידע שימושי - לחצו כאן

עבור לתוכן העמוד